Hur Jula använder Refapp för att skala upp sin referenstagning och göra trygga rekryteringar

Kundcase Emelie Dahl

Refapp kundcase (17)

Kundcase: Heidi Lehto, HR Manager
Bolag: Jula Finland Oy
Bransch: Detaljhandel

I november 2022 slog hemmafixarkedjan Jula upp portarna till sitt första finska varuhus. I samband med öppningen lanserades även Julas e-handel på den finska marknaden. För Heidi Lehto, HR Manager på Jula Finland ägnades månaderna innan öppning åt ett omfattande rekryterings - och HR arbete där strategiska partnerskap och nyttjandet av digitala verktyg varit avgörande.

Nyckelresultat med samarbetet:

  • Skalat upp sin referenstagning tack vare återanvändningsbara frågemallar till referenser och det automatiska arbetsflödet i Refapp.
  • Insikterna från Refapp ger en dimension till ett 360 graders perspektiv av kandidaterna och trygga rekryteringsbeslut.
  • Den överskådliga referensrapporten gör de enkelt att tolka och jämföra insikterna samt enkelt att dela informationen med kollegor. 

Utmaningen: Ville ta fler referenser än vad som fanns tid till

- Det första vi fokuserade på i vårt rekryteringsarbete inför öppningen av Jula i Finland var att forma vår urvalsprocess, specificera de metoderna vi vill använda och implementera relevanta verktyg. Detta för att skapa goda förutsättningar för oss att jobba skalbart, långsiktigt och med hög kvalitet – allt för att jobba för en bra kandidatupplevelse.

Vikten av skalbarhet blev särskilt tydlig kopplat till referenstagningen som hade potentialen att skapa stort värde för oss, men som tog alldeles för mycket tid när det gjordes på traditionellt vis. Vi önskade ta minst 3 referenser per kandidat men hade varken tid eller verktygen att genomföra det på ett strukturerat sätt.

Lösningen: Digital och automatisk referenstagning som går att skala upp

- Sedan vi kom igång med Refapp har vi genomfört digital referenstagning i alla våra rekryteringar, oavsett tjänst. Vi nyttjar det automatiska arbetsflödet i Refapp och har jobbat med frågemallarna som gör att vi kan arbeta effektivt och samla in djupgående information från många referenser samtidigt. I de flesta fall har vi en komplett referensrapport till oss inom 15 h från det att vi skickat ut förfrågan till referenserna.

Resultatet: 360 graders perspektiv på kandidater och deras potential

- Det största värdet vi får från Refapp är kandidatinsikterna. Referensernas svar bidrar till ett 360 graders perspektiv av våra kandidater, deras potential och hur vi onboardar dem på bästa vis.

Som HR Manager ansvarar jag för att se till att verksamheten och våra medarbetare har en god arbetsmiljö och bra förutsättningar att lyckas i sitt arbete. 

"Jag lägger ett stort värde i vår rekryteringsprocess och att skapa strategiska partnerskap som stärker den. Refapp har blivit en naturlig del för en kvalitetssäkrad referenstagning som ger trygghet i våra rekryteringsbeslut! "

Vaasa avajaiset

Om Jula

Jula är ett familjeföretag i stark expansion. Vi vill motivera människor att själva förenkla sin vardag och skapa sig ett aktivt och roligt liv. Jula är en svensk hemmafixarkedja som erbjuder ett brett och noga utvalt sortiment av produkter för hemmet, trädgården och fritiden till låga priser. Hos oss kan villaägare, hemmafixare, lantbrukare och hantverkare hitta det mesta. Tillsammans ska vi få varje människa att vilja fixa saker själva.

Familjeföretaget, som grundades 1979, har i dag varuhus och e-handel i Sverige, Norge och Polen. Finland är nu det fjärde landet som Jula etablerar sig i.

Vill du veta mer om digital referenstagning med Refapp och hur det kan fungera i er verksamhet? Hör gärna av dig!